Święcenie pokarmu w Wielką Sobotę to jedna z najważniejszych tradycji wielkanocnych. Gdy czekoladowe baranki wypierają te tradycyjne cukrowe, a pisanki przybierają najróżniejsze formy i struktury – bywa, że zastanawiamy się co włożyć do wielkanocnego koszyczka.
W różnych regionach Polski koszyczek może wyglądać nieco inaczej – wiele zależy od lokalnych tradycji. Zwyczaj święcenia pokarmów jest obecny w Polsce już od XIV wieku i od tego czasu zmieniały się zwyczaje. Wciąż aktualna jest jednak lista tych najważniejszych produktów – ich obecność w koszyczku nie jest bowiem przypadkowa. Jajko, chleb czy wędlina mają bowiem swoją symbolikę.
Podstawowe produkty, które powinny znaleźć się w wielkanocnym koszyku:
- jajko – znak odradzającego się życia
- chleb – ciało Chrystusa
- baranek – symbol zwycięstwa życia nad śmiercią
- kiełbasa i wędlina – symbolizują dostatek, zdrowie i płodność
- ciasto – symbol umiejętności i doskonałości
- chrzan – znak siły fizycznej i krzepy
- woda – znak przygotowania do nowego życia
- sól – symbol oczyszczenia
Tego nie wkładaj do koszyczka wielkanocnego:
- alkohol
- maskotki
- przedmioty użytkowe
- czekoladowe baranki, zajączki itp