Salmonella w mięsie z Auchan. Sprawdź, czego nie kupować!

Sanepid ostrzega przed kupowaniem i spożywaniem mięsa w sieci hipermarketów Auchan. Tatar wołowy, bo to o niego tym razem chodzi, jest wycofywany ze sklepów.

W Legnicy mamy jeden sklep Auchan na dawnym lotnisku, choć market bi1 (dawny Real) sprzedaje  prawie identyczny asortyment. Ze wszystkich tych sklepów, decyzją Głównego Inspektoratu Sanitarnego, wycofywany jest tatar wołowy marki własnej, a dokładnie jedna jego seria. Znaleziono w niej bakterie Salmonella. Zatrucie nią charakteryzuje się ostrym początkiem, któremu towarzyszą gorączka, ból brzucha, biegunka, nudności i wymioty. Początek objawów występuje zazwyczaj 12-36 godzin po zakażeniu się bakterią, a choroba trwa 2-7 dni.

Chodzi dokładnie o tatar wołowy Auchan (200 g), numer partii: 2293008, termin przydatności do spożycia: 30.08.2023, wyprodukowany przez Zakłady Mięsne Łuków S.A.

REKLAMA

spot_img

Przeczytaj także

REKLAMA

spot_img

Nowe na stronie